Maturitatea digitală în ecommerce


Preview articol: Modul în care folosim și înțelegem datele este deosebit de important pentru afacerea noastră deoarece ne oferă oportunități de a îmbunătăți experiența utilizatorilor/clienților, strategia de marketing și vânzare, dar și scalarea business-ului. În acest articol îți prezentăm pe scurt platforma Retail Data Maturity, un assesment prin care poți diagnostica în ce etapă de maturizare digitală se află compania ta.

Etapele de maturizare digitală prin care trece un retailer:

  • Nascent: organizații care folosesc instrumente de bază pentru analiză de date și care întâmpină dificultăți în a integra un proces decizional bazat pe date. Din păcate, aici se află o mare parte din business-uri și nu as spune că resursa financiară este principalul motiv, ci mai degrabă lipsa know-how-ului.
  • Developing: companii care au început să se bazeze pe date în procesul decizional, dar care nu au identificat încă modalități clare de a se folosi la maxim de acestea.
  • Mature: companii care au adoptat instrumente mai avansate de analiză și în care procesul decizional are la bază folosirea datelor, însă este mai degrabă un lucru punctual, nu un standard.
  • Leading: companii care privesc datele ca parte esențială din atingerea obiectivelor de business.

Bun, la ce anume ar trebui să ne uităm când vorbim despre maturitatea acesta digitală în ceea ce privește datele?

Viziunea leadership-ului

Care este disponibilitatea la nivelul senior management pentru a integra datele în procesul decizional? Cât de mult se încurajează testarea, măsurarea diferitelor inițiative? 

Instrumentele folosite

Cât de mult ne ajută în procesul decizional? Avem know-how-ul să le folosim, le înțelegem? Dacă nu, avem resursele să anagajăm o persoană dedicată (data analyst) care sa facă asta?

Experiența utilizatorilor

  • Arătăm tuturor utilizatorilor același lucru pe site sau utilizăm o segmentare mai avansată în funcție de comportament, zona geografică, CLV (customer lifetime value) ș.a.m.d? Cât de mult folosim analiza predictivă atunci când dezvoltăm module de recomandări de produse? Cât de personalizate sunt materialele de publicitate pe care le folosim sau promoțiile pe care le afișăm userilor? 

O primăvara frumoasă și productivă!

Despre Optimized

Agenția Optimized este specializată în campanii PPC (Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads, Pinterest Ads, YouTube Ads) pentru e-commerce. Spre deosebire de alte agenții locale, portofoliul nostru cuprinde exclusiv magazine online, alături de care lucrăm pe obiective clare de performanță (CPA, ROAS, ROI), iar echipa noastră este formată din specialiști PPC și traineri certificați Google, totodată și persoane cu experiență hands-on în e-commerce.

Strategiile noastre nu sunt generice, ci aplicate strict pe e-commerce. Lucrăm cu magazine care vor să scaleze profitabil campaniile PPC, care au obiective clare și știu că marketingul este o investiție.