Cum audităm un feed Google Shopping


Preview articol: În acest articol îți vom prezenta principalele modalități prin care realizăm auditul unui feed Shopping Ads și cum îl poți optimiza pentru rezultate mai bune ale campaniilor de acest tip pentru magazinul tău online.

Campaniile Google Shopping Ads au la bază un feed de produse (care se urcă în Merchant Center), iar cu cât acesta este mai optimizat, cu atât îți mărești relevanța anunțurilor și posibilitatea de segmentare a campaniilor (extrem de important, în special pentru magazinele online cu o ofertă mare de produse). 

În articolul de astăzi vom trece în revistă câteva elemente pe care le luăm în calcul atunci când audităm un feed de Shopping pentru clienții noștri.

1. Cum eviți suspendarea contului Merchant Center

2. Cum crești numărul de produse eligibile?

Produse respinse din cauza prețului sau a disponibilității

Aceste neconcordanțe duc la rate mici de conversie și o experiență neplăcută pentru utilizator. 

Imagini invalide sau care lipsesc

Cere producătorilor sau furnizorilor imagini de bună calitate pe cât mai mult posibil și asigură-te ca link-urile imaginilor sunt valide înainte de a le încărca în feed. Dacă încă primești notificări deși link-ul imaginii este valid, o recomandare este să schimbi URL-ul imaginii ceea ce va determina un recrawl, ulterior produsul fiind aprobat.

Iată câteva recomandări:

Paginile de produse nu pot fi accesate

Paginile de produse trebuie să fie accesate de către utilizatori și de către crawler-ele Google. Erorile care pot să apară:

  • Page not found (404): pagina nu este găsită pe server
  • Could not connect/HTTP 5xx response: când crawler-ul Google a încercat să acceseze pagina de destinație, serverul nu a fost disponibil (de exemplu site-ul a fost în mentenanță)
  • Hostname not resolvable:  numele de gazdă nu este rezolvabil: nu am putut rezolva numele de gazdă. Configurarea DNS trebuie să fie realizată corect.

3. Cum optimizezi conținutul din feed

De ce este titlul produselor relevant

Titlul produselor din feed servește în 2 maniere:

  • Este folosit de către Google pentru a face matching cu căutările din Search (deci cu cât este optimizat mai bine cu atât vei fi vizibil la căutări cât mai variate, evident, în legătură directă cu produsul)
  • Este afișat în anunț deci impactează ratele de click și de conversie

Evită titlurile vagi de produse, include atribute relevante precum brand, culoare, material, mărime și asigură-te că cele mai importante elemente sunt afișate în primele 70 de caractere sau mai puțin (atât cât arată anunțul).

De ce este product_type relevant

Tipul produselor din feed servește în 2 maniere:

  • Este folosit de Google pentru a înțelege mai bine ce anume vinzi și pentru a te ajuta să afișezi produsul utilizatorilor
  • Servește în structurarea campaniilor

Atenție însă, și aici avem reguli stricte de editare, nu recurge la tehnici de Spam.

Iată cum poți optimiza tiltul produselor în funcție de fiecare verticală de retail:

Bonus:

Activează modulul Market Insights pentru a vedea date despre top best sellers și cât de competitiv ești din punct de vedere pricing.

Ai nevoie de un audit al contului Merchant Center sau ajutor în gestionarea campaniilor de tip Shopping Ads? Contactează-ne și te putem ajuta.

Despre Optimized

Agenția Optimized este specializată în campanii PPC (Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads, Pinterest Ads, YouTube Ads) pentru e-commerce. Portofoliul nostru cuprinde exclusiv magazine online, alături de care lucrăm pe obiective clare de performanță (CPA, ROAS, ROI), iar echipa noastră este formată din specialiști PPC și traineri certificați Google, totodată și persoane cu experiență hands-on în e-commerce.

Strategiile noastre nu sunt generice, ci aplicate strict pe e-commerce. Lucrăm cu magazine care vor să scaleze profitabil campaniile PPC, care au obiective clare și știu că marketingul este o investiție.