Update-ul iOS 14 și schimbările Facebook. Măsuri pe care trebuie să le iei acum.


Modificările s-au produs începând cu 19 ianuarie, când Apple deja își făcuse bine cunoscută intenția de a implementa sistemul App Tracker Transparency – pe scurt, un prompt de tip pop-up în care li se va cere utilizatorilor permisiunea ca datele lor să fie colectate de către aplicația folosită. 

Ce înseamnă acest lucru?

Utilizatorii vor fi informați cu privire la datele lor, unde vor fi folosite și în ce scop – o măsură, care, ținând cont de contextul social actual, pare descurajatoare. În principiu, conform estimărilor, o mare parte din utilizatorii existenți vor opta în defavoarea colectării datelor de orice fel.
Asta înseamnă deja o reducere proporțională în afișarea și colectarea anumitor atribute cheie.

Ce efect vor avea aceste schimbări în România?

Avand în vedere că, în România, numărul utilizatorilor de device-uri Apple este de aprox. 19% conform Statcounter.com, nu ar însemna o reducere la fel de drastică ca în alte tari (Statele Unite 61%, Marea Britanie 51%, Germania 35%, Franța 33%, Canada 24% etc). Totuși, calculând aceste cifre, reiese că o sursă considerabilă cu potențial analitic va fi pierdută sau raportată eronat – asta în cel mai fericit scenariu.

Datele sunt date, iar și o mică eroare de raportare, calculat la un buget sau tip de campanie de dimensiuni medii și mari, va provoca un efect de fluture care se va resimți în bottom line-ul multor companii și, în consecință, a marketerilor.

Cum răspunde Facebook?

În ultimile luni, Facebook face eforturi considerabile de a ajusta și de a aduce noi sisteme de urmărire și gestionare a datelor, chiar și în pofida schimbărilor aduse de iOS 14.

Unele măsuri au caracter limitativ, altele sunt noi și netestate, altele au nevoie de intervenții granulare la nivel de campanii și audiențe – toate vor avea un impact negativ pe termen scurt.

Ce măsuri poți să iei acum?

Attribution Window

Noile opțiuni de atribuire vor fi deja setate ca default pe 7 day click or 1 day view, dar pentru campaniile mai vechi, s-ar putea ca această opțiune sa fie implementată pe setarea veche de 28 de zile.

Asigură-te că toate sunt modificate și optimizate la noua regulă.

Domain Verification

Este un “must have” acum să ai domeniul verificat în Business Manager – o mică modificare ce va permite Facebook-ului să garanteze că datele colectate sunt conform normelor.

Totul se face în secțiunea Domain Verification din Business Manager prin 3 moduri: DNS Record, HTML file upload sau <meta tag> în header. Nu îți va lua mai mult de 5 minute acest pas.

Events

Mai nou, Facebook va putea să înregistreze până la maxim 8 events, în funcție de ierarhie și importantă. Este nevoie ca acestea să fie setate manual, în secțiunea Data sources a PIXEL, sub denumirea de Aggregated Event Measurement. Aici îti recomandăm să setezi evenimentele în funcție de importanța lor și de cum ai vrea să apară în rezultatele tale (ex. O sesiune cu add to cart/inițiate checkout și purchase va fi raportată numai cu eventul highest priority)

Modificările pot afecta sau pune pe pauză campaniile în derulare, conform Facebook.

De asemenea, când setezi Optimize for website conversions, asigură-te că este pentru unul din evenimentele nou create, altfel setul de reclame va fi oprit și nu va mai putea fi repornit.

Conversions API

Este o măsura mai “safe” din punct de vedere al acurateței datelor. În general, datele sunt colectate prin cookies, prin browser-ul utilizatorului. Acestea pot fi blocate și/sau netransmise. Soluția Conversion API înlocuiește transmiterea din browser cu o legatură sigură server-to-server.
Astfel, datele transmise vor fi mai sigure și “garantate” de Facebook.

Legătura cu Google Analytics

În momentul de față, se pot vedea raportări întârziate ale conversiilor la nivel de Google Analytics, pentru platforma Facebook – unele conversii pot avea întârzieri de atribuire de până la 72 de ore, ceea ce înseamnă că cifrele zilnice vor putea fi eronate. Ca idee, recomandăm raportarea la min. 1 săptămână pentru moment.

Restructurarea campaniilor după un funnel mai simplu.

Facebook recomandă o reevaluare și o optimizare la structura campaniilor. Mai puține campanii cu Ad Sets bine structurate vor oferi date mai corecte în noua perioadă.

Limitări la Custom Audiences si Dynamic Ads

În viitorul apropiat, Facebook atenționează că vor avea de suferit popularea și mărimea  Custom Audiences.

Cu privire la Dynamic Ads, Facebook recomandă folosirea unui singur pixel per catalog / domeniu pentru a evita erorile de raportare și de dublare a evenimentelor obținute.

Update listă de remarketing 

În aceasta perioada, nu strică să revizuiești listele de remarketing pentru detalii sau erori noi apărute. Deasemenea, Facebook recomandă ca atunci când audiențele Lookalike nu funcționează cum trebuie, să adopți o strategie broad pentru audiență pentru obiectivul de conversie. 

Per total, situația este incertă și dinamică în viitorul apropiat dar știm cu siguranță ce trend începe să se contureze – unul care să nu fie bazat pe cookies, cu date colectate cu cea mai mare transparență și un nou sistem de optimizare, mai simplificat, al campaniilor de marketing, pe toate platformele – nu numai Facebook – și nu numai din cauza iOS 14.

Surse de informare:

http://apple.co/3s0v1Fz

http://bit.ly/3qnzXE0

http://bit.ly/37cZE2j