Cum se folosesc corect cuvintele cheie negative intr-o campanie Google Ads?


Cuvintele cheie in Google Ads

Cuvintele cheie sunt termeni sau expresii care se folosesc pentru a crea o corespondență între anunțuri și termenii căutați de utilizatori. Selectarea cuvintelor cheie relevante pentru o campanie în Google Ads ne poate ajuta să ajungem la clienții doriți. 

Tipuri de potrivire a cuvintelor cheie în Google Ads

Tipurile de potrivire a cuvintelor cheie arată cât de bine trebuie să corespundă cuvântul cheie cu termenul de căutare al utilizatorului pentru ca anunțul să fie luat în considerare în licitație.

Dacă folosim potrivirea exactă (exact match), cuvântul cheie va fi afișat numai  utilizatorilor care caută exact acel cuvânt cheie. 

Cu potrivirea expresiei, (phrase match),  cuvântul cheie poate fi afișat în căutările care includ semnificația cuvântului cheie sau o formă mai precisă a sensului.

Dacă nu este specificat un tip de potrivire, cuvântul cheie va fi în mod implicit potrivire amplă (broad match) unde pot fi incluse și căutări care nu conțin termenii din cuvântul cheie: greşeli de ortografie, sinonime şi căutări similare.

Cuvinte cheie negative

Pentru a împiedica afișarea anunțului pentru anumite căutări, pot fi adăugate cuvinte cheie negative. Cuvintele cheie negative pot ajuta pentru a ne asigura că anunțul este afișat numai în căutările dorite. Altfel spus, anunțurile nu sunt afișate nimănui care caută expresia respectivă.

De exemplu, dacă adăugăm „gratuit” ca și cuvânt cheie negativ în campanie sau într-un grup de anunțuri, Google Ads nu afișează anunțul pentru nicio căutare care conține termenul „gratuit”. Apariția unui anunț pentru cuvântul cheie respectiv ne va face să pierdem bani, deoarece persoanele care caută termenul respectiv nu caută ceea ce vindem.

În rețeaua display, anunțul este mai puțin probabil să apară pe un site atunci când cuvintele cheie negative se potrivesc cu conținutul site-ului.

Cu toate acestea, cuvintele cheie negative nu sunt la fel de precise în rețeaua display, precum sunt în rețeaua de căutare. Anunțul poate apărea ocazional pe pagini care conțin acești termeni. De aceea, cea mai potrivită opțiune în acest caz sunt excluderile de categorii de site și de conținut. 

Cuvintele cheie negative pot fi adăugate fie la nivel de campanie, fie la nivel de grup de anunțuri. Nivelul campaniei înseamnă că evităm căutările care conțin acest cuvânt cheie specific în campanii, în timp ce la nivel de grup de anunțuri înseamnă că evităm afișarea anunțurilor pentru cuvinte cheie negative într-un anumit grup de anunțuri.

Importanța cuvintelor cheie negative în Google Ads:

  • Îmbunătățește relevanța ad grupului
  • Crește rata de conversie
  • Crește rata de click (CTR)
  • Atrage utilizatori mai relevanți pe site
  • Salvează buget 
  • Îmbunătățește ROAS (Return On Ad Spend)

Tipuri de cuvinte cheie negative pe care le putem utiliza în Google Ads:

Broad Match 

Permit prevenirea afișării anunțurilor pentru căutări care includ fiecare cuvânt, în orice ordine, a expresiei de cuvinte cheie. Acest tip de potrivire poate limita foarte mult căutările. Atunci când atribuim aceste cuvinte cheie, trebuie să ne asigurăm mai întâi că au fost cercetate toate variantele și că nu dorim să se afișeze niciun subiect legat de cuvântul cheie negativ.

Phrase Match

Permit excluderea anunțului de la persoanele care caută expresia exactă a cuvântului cheie cu cuvinte suplimentare care pot fi incluse înainte sau după expresie. De exemplu, dacă cuvântul cheie negativ de tip phrase match a fost „pantofi eleganti”, anunțul nu va fi afișat pentru căutări precum „pantofi eleganti dama”, totuși ar putea fi afișat în continuare pentru căutări care conțin „pantofi” sau ‘’eleganti’’.

Greșeli de evitat:  Este foarte important să introducem și fiecare cuvânt cheie dacă dorim să fie excluse și separat. Din acest motiv, trebuie să urmărim în mod constant termenii de căutare pentru a vedea dacă există încă cuvinte cheie negative pentru care apărem, și care nu sunt relevante. 

Acest timp de potrivire este probabil cea mai sigură opțiune, deoarece interogarea de căutare trebuie să citeze în mod explicit cuvântul cheie din fraza de căutare. Acest lucru limitează riscul de a ascunde anunțurile de la prea multe căutări, dar, de asemenea, restrânge publicul la care dorim să fie afișat anunțul.

Exact Match

Cuvintele cheie cu potrivire exactă negativă evită afișarea anunțului în căutările care includ expresia cuvantului cheie așa cum este, fără nicio variantă. De exemplu, dacă cuvântul cheie cu potrivire exactă negativă este „accesorii vară”, anunțurile vor fi excluse numai din paginile cu rezultatele căutării ale utilizatorilor care caută „accesorii vară”. Dacă se caută orice altă variantă a expresiei, precum „accesoriile verii”, este posibil ca anunțurile să fie afișate în continuare.

Un buget mai mare înseamnă o flexibilitate mai mare și este indicat să folosim termeni de potrivire exactă, deoarece aceștia sunt mult mai specifici. Totuși, dacă avem un buget mai mic, cel mai bine ar fi să utilizăm tipurile de potrivire negative mai restrictive (potrivire amplă și expresie), deoarece acestea pot ajuta la evitarea afișării anunțurilor către un public greșit și astfel se poate maximiza rentabilitatea cheltuielilor de publicitate. (ROAS).

Cum identificăm cuvintele cheie negative? 

1. Planificatorul de cuvinte cheie din Google Ads (Keyword Planner)

Cu acest tool, pe baza unui cuvant cheie vizat, putem genera alte cuvintele cheie relevante, însă și cuvinte cheie pe care dorim să le excludem. 

2. Raportul termenilor de căutare din Google Ads (Search Terms Reports)

O altă metodă este consultarea raportului termenilor de căutare care arată interogările care au declanșat anunțul. Din această listă de termeni, alegem cuvintele negative care nu sunt relevante pentru campanie și le excludem. Această metodă de excludere a termenilor negativi va economisi bani care pot fi investiți în cuvintele cheie relevante.

3. La ce se gândește utilizatorul când face o anumită căutare?

Putem încerca să ne dăm seama la ce se gândesc oamenii atunci când caută anumite cuvinte cheie. 

4. Căutarea competiției

O altă metodă este să introducem cuvântul cheie vizat pe Google pentru a ne face o idee despre ce vor oamenii să vadă când caută un anumit cuvânt cheie. Din acest punct putem pune bazele unei liste de termeni care nu sunt relevanți pentru publicul căutat. 

5. Sugestiile Google

De asemenea, putem vedea sugestiile care apar la tastarea cuvantului cheie in Google. Pe lângă noi idei de cuvinte cheie pe care le putem folosi, această metodă ne va oferi o idee despre cuvintele cheie negative care ar putea duce la risipa bugetului publicitar.

În concluzie, adăugarea cuvintelor cheie negative are o importanță majoră în ceea ce privește rentabilitatea bugetului investit în marketing. Pe lângă aceasta, este important ca anunțurile să ajungă la persoanele potrivite astfel încât să avem șansa de a genera conversii. Recomandăm să te asiguri cu ajutorul acestui articol că ai implementat corect cuvintele cheie negative și să optimizezi campaniile în mod constant.