Cum să îți pregătești campaniile AdWords pentru perioada Paștelui


Paștele este o sărbătoare importantă pentru toți românii, fie că vorbim de tradiții, semnificația aceastuia sau de pregătirile festive. Din acest motiv, obiceiurile românilor de Paște au ecouri puternice și în comportamentul lor din mediul online.
Cu alte cuvinte, oamenii au început să își formeze în această perioadă obiceiuri digitale care acum pot fi urmărite, an de an, și previzionate.

Pentru că analizarea trend-urilor și comportamentul consumatorului stau la baza oricărei campanii de PPC reușite, am vrut să aflăm mai multe. O sursă importantă a cercetării noastre a fost un podcast live realizat de Google Partners România.

Aceasta a prezentat pe larg tendițele de căutare din România specifice perioadei. O serie de trend-uri, care au fost reconfirmate în 2017, oferă o imagine interesantă despre cum vor arăta căutările digitale și în anul acesta, susținute, bineînțeles, de datele Google. Mai jos se află o trecere în revistă a ideilor principale, împreună cu câteva recomandări.

Telefonul Mobil este principalul dispozitiv folosit pentru căutări înrudite cu Sărbătoare Paștelui

Telefonul mobil își menține poziția de asistent indispensabil în perioada sărbătorilor, reprezentând 60% din volumul de căutări, fiind urmat de desktop (37%) și de tabletă (2%). Este important să ținem cont de această statistică atunci când ne pregătim să optimizăm campaniile pentru mobil din această perioadă, pentru a putea capta și reține cât mai mult din acest trafic.

Un aspect important de menționat este că există situații în care acest raport se inversează între telefonul mobil și desktop. Referințele dispozitivului în relație cu mediile digitale ne arată  că atunci când durata medie a unei sesiuni de consum este mai mare, utilizatorii preferă desktop-ul.

Graficul de mai jos ilustrează cel mai bine aceast lucru, fiind ușor de observat cum oamenii preferă varianta mobile atunci când folosesc Facebook, Instagram sau Google și varianta desktop pentru Youtube, Pinterest sau Mail.

Sursa: Google Partners Live Stream

Folosim telefonul mobil ca pe un asistent personal

Atunci când vine vorba de pregătirile pentru Paște, se evidențiază un comportament pregnant al utilizatorilor: telefonul mobil este prezent mereu la îndemână și ca urmare este folosit în toate situațiie, cu rare excepții, pentru căutările online. Câteva dintre aceste situații sunt: rețete tradiționale, decorațiuni tematice, tutoriale, muzică și versuri, curiozități, ore și programul de muncă al magazinelor offline, etc.

Importanța telefonului mobil este dată de ușurința cu care consumatorii accesează conținut de tip DIY (Do It Yourself). Un exemplu în acest sens este categoria de conținut despre gătit, unde căutările de rețete sunt foarte populare atât în format scris, dar și video (YouTube). Căutările în materie de rețete depășesc în mobile de până la 4 ori căutările pe desktop și tabletă în săptămâna dinainte Paștelui, iar căutările pe YouTube cresc cu 60%. La fel de interesant este că această perioadă debutează cu un comportament curios, în care românii caută conținut informativ despre sărbătoare în sine, tradiții și obiceiuri, cu aproximativ două săptămâni înainte de ziua de Paște.

  • În primul grafic sunt afișate principalele căutarile ale utilizatorilor când vine vorba de perioada Pascală. În funcție de industria în care activați, strategia de comunicare și obiectivele campaniilor, este indicat să includeți aceste cuvinte pentru a ajunge la utilizatori.
  • În cel de-al doilea grafic este ilustrat volumul de căutări din Săptămâna Mare. Foarte surprinzător este faptul că în ziua de sâmbătă se atinge volumul maxim de căutări din această perioadă, iar o recomandare în acest sens este să vă asigurați că bugetele campaniilor sunt optimizate pentru a capta un procent cât mai mare din acest trafic sau că traficul adus pe website se potrivește cu publicul țintă al campaniei.
Sursa: Google Partners Live Stream

Căutările pe fiecare industrie diferită atunci când vine vorba de perioada Paștelui

Remarcăm cu foarte mult interes faptul că există două tipuri de trenduri în căutări, cele constante și cele segmentate. De exemplu, în tabelul de mai jos, observăm cum căutările de rețete culinare, desene animate, decorațiuni și cele despre sărbătoarea Paștelui nu se schimbă semnificativ pe parcursul celor două săptămâni. În schimb, perioada de căutare pentru cadouri este foarte specifică și limitată la câteva zile, iar detalii despre shopping sau oferte sunt căutate în principal în weekend-uri.

Această diferență între volumele de căutare reprezintă un factor de decizie important pentru optimizările campaniilor. Este, de asemenea, o dovadă că putem obține, prin astfel de date, un tablou mult mai amănunțit care ne poate ajuta atunci când segmentăm distribuția bugetului pentru o perioadă determinată, dar și atunci când creăm strategia de licitație.

Sursa: Google Partners Live Stream

Pentru mai multe detalii legate de trendurile din această perioadă sau o segmentare mai amănunțintă făcută la nivel de industrii, vă lăsăm aici link-ul către podcast-ul integral.

Ai întrebări pentru noi? Lasă-ne un comentariu.

Despre Optimized

Agenția Optimized este specializată în campanii PPC (Google Ads si Facebook Ads) pentru e-commerce. Spre deosebire de alte agenții locale, portofoliul nostru cuprinde exclusiv magazine online, alături de care lucrăm pe obiective clare de performanță (CPA, ROAS), iar echipa noastră este formată din specialiști PPC și traineri certificați Google, totodată și persoane cu experiență hands-on în e-commerce.

Strategiile noastre nu sunt generice, ci aplicate strict pe e-commerce. Lucrăm cu magazine care vor să scaleze profitabil campaniile PPC, care au obiective clare și știu că marketingul este o investiție.