Cum optimizezi campaniile Google Shopping Ads


Preview articol:  Campaniile de tip Shopping au fost lansate de curând și în România. În acest articol vă povestim pe scurt despre ele și vă prezentăm câteva modalități prin care le puteți optimiza pentru a obține rezultate bune pentru magazinul vostru online.

Pe lângă formatele standard de anunțuri text din rețeaua de căutare, Google pune la dispoziție și anunțuri de tip imagine, însoțite de preț și descriere.

Această funcționalitate este deja disponibilă în peste 40 de țări și se află în versiune beta în mai multe. Pe piața SUA de exemplu, publicațiile de specialitate estimează că peste 55% din traficul plătit din Google al retailerilor provine din acest format de anunțuri, iar în UK 58%. 

Pentru segmentul e-commerce, campaniile Shopping sunt foarte utile. Pe lângă aspectul lor user-friendly, retailerii au posibilitatea să vizeze cu aceste anunțuri clienți potențiali mai relevanți, care își pot forma o opinie mai avizată legată de oferta magazinelor online.

În plus, managementul acestor tipuri de campanii este mai simplu: nu există cuvinte cheie pe care licităm sau anunțuri pe care să le definim. Cât despre costuri, ca și în cazul celorlalte formate de anunțuri Google Ads, anunțurile pentru Cumpărături Google participă la o licitație publicitară, însă veți plăti numai atunci când utilizatorul dă click pe anunț.

Totuși, pentru rezultate cât mai eficiente, aceste tipuri de campanii necesită câteva optimizări. Iată ce vă recomandăm noi:

Optimizarea feed-ului

Campaniile Shopping Ads au la bază un feed de produse, care se urcă în Merchant Center. Mai multe detalii despre cum se poate realiza feed-ul găsiți aici. Cu cât feed-ul de Shopping este mai optimizat, cu atât îți mărești relevanța anunțurilor și posibilitatea de segmentare a campaniilor (extrem de important, în special pentru magazinele online cu o ofertă mare de produse).

Poți privi feed-ul tău de Shopping precum structura unei campanii. Dacă nu ai în el categoriile de produse, brand-ul, variații de culoare, mărimi etc. atunci nu vei putea licita în mod separat în funcție de toate aceste aspecte.

Există optimizări care îți vor aduce rezultate imediate precum optimizarea titlurilor de produse sau optimizări ale căror rezultate se văd în timp, de pildă Google Product Category, Product Type, culori, GTIN numbers.

În ceea ce privește optimizare titlurilor, recomandăm ca acesta să conțină:

  • Categoria și numele producătorului
  • Variabile precum: mărme, material, culoare, gen (dacă produsul este pentru copii, adaugă “copii” în titlu)

Structura campaniilor

În campaniile de tip Shopping nu avem cuvinte cheie prin urmare nu putem controla termenii de căutare pe care userii dau click pe anunțurile noastre.  Soluția? Împărțirea campaniilor în funcție de pattern-ul de căutare.

De exemplu:

Încălțăminte maraton -> Generic Search

Încălțăminte Mizuno maraton -> Branded Search

User-ul care include un brand în căutare este mai avansat în procesul de achiziție. Cu o campanie standard de Shopping poți ajusta bid-ul în funcție de produs, brand, categorie, dar dacă vei segmenta campaniile în funcție de segmente Branded și Generic vei obține control mai mare asupra căutarilor.

În cazul în care oferta ta nu include brand-uri, poți segmenta campaniile în funcție de gen, culori, materiale etc.

Licitația – gândește în segmente

Ca și în campaniile Search, vei observa că nu toate categoriile de produse, brand-urile sau device-urile au aceeași performanță. Prin urmare îți vei dori să ajustezi bid-urile, în special dacă nu folosești o metodă de licitație automatizată precum tCPA sau tROAS (cazuri în care Google nu recomandă ajustarea manuală).

În exemplul de mai sus poți observa cum mobile-ul trage în jos profitabilitatea campaniei prin urmare este important ca bid-ul să fie ajustat.

Alte modalități de ajustare a bid-urilor:

  • în funcție de grupul de produse
  • în funcție de locație, listele RLSA, interval orar

Cuvintele cheie negative

În campaniile Shopping dispunem de cuvintele cheie negative prin care putem controla la ce căutări vor apărea produsele noastre. O variantă simplă este să analizezi termenii de căutare și să îi excluzi pe aceia care au o rată de conversie de sub x%. Însă această variantă nu este o soluție pe termen lung.

Te încurajăm să folosești de asemenea liste de cuvinte cheie negative.

Despre Optimized

Agenția Optimized este specializată în campanii PPC (Google Ads si Facebook Ads) pentru e-commerce. Spre deosebire de alte agenții locale, portofoliul nostru cuprinde exclusiv magazine online, alături de care lucrăm pe obiective clare de performanță (CPA, ROAS, ROI), iar echipa noastră este formată din specialiști PPC și traineri certificați Google, totodată și persoane cu experiență hands-on în e-commerce.

Strategiile noastre nu sunt generice, ci aplicate strict pe e-commerce. Lucrăm cu magazine care vor să scaleze profitabil campaniile PPC, care au obiective clare și știu că marketingul este o investiție.