Ce este ROAS?


Abstract

ROAS (Return on Ad Spend), sau rentabilitatea cheltuielilor de promovare online, este unul dintre cei mai importanți metrici din digital marketing, care măsoară eficacitatea campaniilor și ajută business-urile online să îmbunătățească în mod continuu performanța investițiilor în marketing.

Pornind de la ideea că marketingul este o investiție, ROAS ne ajută să înțelegem care este return-ul pe care îl avem: dacă investesc o anumită sumă de bani în această campanie, pe acest canal de marketing, cu această strategie de digital marketing, cât voi scoate în schimb? 

Cu cât campaniile sunt mai eficiente, cu atât mai mult profit se va obține pentru fiecare leu cheltuit. Obiectivul este să obținem un ROAS cât mai mare.

Cum să calculezi ROAS

ROAS reprezintă totalul valorii conversiei, împărțită la costul de marketing. 

Valoarea Conversiei / Cost =   Rentabilitatea Cheltuielilor de Promovare Online

Valoarea conversiei reprezintă profitul obținut dintr-o conversie. Dacă costul unei reclame este de 50 de lei ca să vinzi un produs în valoare de 400 de lei, ROAS-ul este 8. (adică 800%). Pentru fiecare leu pe care acest business îl investește în digital marketing, generează 8 lei profit. 

De ce ROAS este important

ROAS este esențial în evaluarea performanței campaniilor. Acest metric ajută la stabilirea viitoarelor bugete, strategii și în general, direcția în marketing. În acest mod se pot lua decizii bine informate în privința investițiilor viitoare, pentru o eficiență cât mai bună.

Diferența dintre ROAS și ROI

ROAS este asemănător cu un alt metric cunoscut, ROI (return on investment), doar că ROAS se referă la banii care sunt investiți în digital marketing, pe când ROI la profiturile generale.

Însă, pe lângă valoarea costurilor de marketing mai sunt și alte costuri asociate: costurile de generare a produselor, costurile cu personalul, costurile cu transportul și returul bunurilor.

Așadar, trebuie avute în vedere și aceste cheltuieli operaționale, asociate cu procesul de vânzare, pentru o imagine reală a profitabilității business-ului: 

ROI = [(Profitul net /  Total investiției) ×100%]

Când vine vorba de a determina ROAS-ul corect trebuie să luăm în considerare următoarele aspecte: industria în care activăm,  marja de profit, CPC (costul per click).

Ce ROAS este considerat a fi bun?

Chiar dacă nu este un răspuns 100% corect, ROAS-ul fiind influențat de diferiți factori precum marja de profit și cheltuielile operaționale, valoarea de referință este de 4: 4 lei profit pentru fiecare 1 leu cheltuit. Unele business-uri devin profitabile doar la un ROAS de 10, pe când altele la un ROAS de 3, în funcție de marja de profit. O marjă de profit ridicată poate susține un ROAS mic, pe când o marjă de profit scăzută indică faptul că business-ul trebuie să mențină un cost de promovare mic.

Optimizarea ROAS-ului

  • Concentrează-te pe cumpărător
  • Fii atent la competiție
  • Asigură-te că ai un site mobile friendly
  • Îmbunătățește targetarea  
  • Optimizează cuvintelor cheie în mod constant
  • Optimizează landing page-ul
  • Creează campanii de Brand în Google
  • Ajustează bid-ul 
  • Promovează oferte de sezon
  • Folosește excluderi
  • Folosește Google Shopping Ads
  • Îmbunătățește scorul de calitate 

ROAS-ul este unul dintre cei mai importanți indicatori de performanță pentru măsurarea eficienței campaniilor de marketing digital. Sperăm ca după citirea acestui articol să ai o imagine clară despre cum te ajută ROAS-ul și ce ar trebui să iei în calcul astfel încât să ai rezultate reale și optimizate. 

Te așteptăm oricând la o consultanță despre cum îți poți optimiza campaniile pentru un ROAS profitabil.